Smederna

Eskilstuna Smederna SF är en svensk speedwayklubb från Eskilstuna. De tränar och har sina hemmatävlingar på Smedstadion, där bland annat tre deltävlingar i VM-serien hållits. Smederna bildades år 1951 på Tunavallens B-plan och av de som var med i laget kom många från Griparna i Nyköping. I den allra första truppen i Smederna hittar man förare så som Joel Jansson och Olle Segerström som vunnit SM år 1954 i par. I slutet av år 2008 förvärvade Ikaros AB rätten till att under tre år disponera namnet Smederna. Smederna har haft sina problem genom åren och år 2009 bestämde sig SVEMO, Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet att inte bevilja smedernas elitlicens. I och med detta beslut slängdes smederna omedelbart ur elitserien inför 2010 års säsong och de hade då ekonomiska problem och ett underskott på hela 3,7 miljoner svenska kronor. Man bestämde sig efter allt detta för att år 2009 lägga ner hela elitverksamheten, vilket gjorde att hela tabellen fick räknas om och smederna ströks. Laget började efter detta om i division 1 och vann år 2010 och fick därefter köra i allsvenskan. Den 13 september år 2012 hände det som Smederna hoppats på länge, de besegrade Rospiggarna på Smedstadion och fick därefter tävla i Elitserien igen år 2012. De lyckades år 2017 ta hem SM-guldet och är idag regerande mästare.

Smedstadion

Gröndals motorstadion, eller smedstadion som den också kallas, är en motorstadion som invigdes år 2002. Den ligger belägen cirka en mil utanför Eskilstuna och tar som högst cirka 16 000 åskådare. Hela banan är 335 meter lång och banrekordet ligger sedan år 2009 på 57,3 sekunder.

Tommy Jansson

Han är en av de som genom tiderna blivit kändast inom speedway, men inte av samma anledning som de andra förarna. Hans namn sticker ut från mängden då han var med om en hemsk olycka den 20 maj år 1976 då han bara var 23 år gammal. Kraschen var så pass allvarlig att Tommy Jansson avled strax därefter av skadorna. Han var fram till sin död en av 70-talets mest framgångsrika speedwayförare, både nationellt och internationellt. Han körde under hela sin karriär för Eskilstuna Smederna och var deras stjärna i laget. Han vann bland annat världsmästare i par och säsongen innan han dog lyckades han ta hem SM-guld på hemmaplan framför 12 245 åskådare. Tommy Jansson hann aldrig bli världsmästare individuellt då han dog vid sådan tidig ålder, men frågar man alla experter var det bara en tidsfråga innan det skulle skett om han levt några år till. Många förutspådde att han skulle bli världsmästare och ha en otroligt framgångsrik karriär som speedwayförare, men så blev det tyvärr inte.

Peter Nahlin

Peter Nahlin var en känd framgångsrik speedwayförare från Eskilstuna. Han körde under sin karriär för bland annat smederna och tog brons i par under SM tillsammans med Tony Olsson, som idag är förbundskapten. Han har också vunnit Junior-VM år 1988, vilket är en av hans absolut största meriter. Idag åker han inte speedway men är har fortfarande kvar sitt intresse för speedway och sport i allmänhet. Han arbetar idag som expertkommentator på SVT.

Billy Hamill

Billy Hamill är en amerikans speedwayförare som föddes år 1970. Han har under en period i bott i Eskilstuna där han åkte speedway för smederna mellan 1991 och 2006. Han blev världsmästare år 1996.

Smederna värvar Woentin

Alexander Woentin var år 2017 en av Sveriges absolut mest lovade speedwayförare. Han valde i oktober att lämna Elit Vetlanda för att istället åka för Smederna i Eskilstuna. Just denna värvning rörde upp många känslor i svenska speedwayvärlden då vissa tyckte att värvningen var olämplig. Woentin fick inte speciellt många körtillfällen i elitserien under säsongen och valde därför att byta riktning och åka för en annan klubb. Smederna har stora planer inför 2018 och kommer att göra flera viktiga värvningar för att lyckas så bra som möjligt. Alexander Woentin kommer förhoppningsvis tillsammans med Smedernas andra åkare att bidra till en säsong där Smederna tillslut står som segrare.

Konkurrenter

Sverige har flera bra klubbar som precis som Smederna har lag i elitettan. Dessa lag tävlar varje år om titeln svenska mästare, vilket förra året vanns av Smederna. Några av lagen som Smederna tävlar mot i Sverige är:

  • Masarna
  • Dackarna
  • Lejonen